Klankschalentherapie

 

Marjan Gielink geeft inmiddels al weer vele jaren KLANKSCHALENTHERAPIE.
De specifieke eigenschappen van klankschalen en de fijngevoeligheid van
Marjan zorgen voor een weldadige, doeltreffende en  therapeutische werking.
Marjan heeft de beschikking over een groot assortiment schalen.

De klachten die zich goed lenen voor deze therapievorm kunnen van diverse aard zijn, zowel geestelijk als lichamelijk.
Beiden zijn tenslotte zo met elkaar verweven dat ook beide gebieden aangesproken worden bij het opheffen van de klachten.
Daarna kan gewerkt gaan worden aan het voorkomen van de klachten waarvoor dus de oorzaak opgespoord dient te worden.
Al deze processen zijn geïntegreerd in de sessies.

De sessies duren 1 tot 1 1/2uur en kosten 45euro per sessie.
De sessies vinden plaats op dinsdag en/of donderdag- middag





 

WAT IS EEN KLANKSCHAAL?
Een klankschaal is een muziekinstrument in de vorm van een schaal dat vervaardigd is uit een legering.
De verschillende metalen, waaronder goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen.

GELUIDSEIGENSCHAPPEN:

Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Een subtielere methode is de stok langzaam om de rand te laten cirkelen waardoor er een stick-slip effect ontstaat. Klankschalen kennen veel boventoonresonanties met specifieke zwevingen. De werking wordt toegeschreven aan resonantie. Door de klankschaal op een andere manier vast te houden, worden andere resonantiefrequenties dominant en verandert de klank. In dit geval rust de schaal dan op drie vingers aan de onderzijde

BASISTECHNIEK:
  • Aanslaan met klopper: in dit geval wordt haaks geslagen tegen de rand van de klankschaal die op de vingertoppen rust en wordt een slagstok van hardhout voorzien van vilt.
  • Het aanslaan aan de binnenkant van de schaal laat de klank doven.
  • Silica-klankschalen worden bij voorkeur met een suèdeklopper (buitenzijde) of rubberklopper (binnenzijde) aangeslagen.
  • Omcirkelen met wrijfstok: hierbij ligt de klankschaal op de vlakke handpalm en wordt een gladde, dikke stok gelijkmatig rond de buitenrand van de klankschaal geleid.
  • Water in de schaal: de klankschaal bevat een bodempje water en wordt aangeklopt en rustig heen en weer gekanteld om glijdende fluittonen of glissandi te laten horen.
  • Aankloppen met klanktoevoeging: in dit geval wordt de klankschaal aangeslagen waarbij de een resonantieholte de boventonen van de klankschaal versterkt.
  • Rondtollen op omgekeerde schaal: hierbij staat een grote klankschaal omgekeerd op een doek of kussen en wordt een klein klankschaaltje erboven rondgedraaid en aangetikt met een houten stokje.
  • Aanwrijven van klankschalen met de vingers: meer ervaren percussionisten kunnen een ritselend geluid ontlokken aan omgekeerde klankschalen door deze aan de buitenkant te bekloppen of door ze ritmisch aan te wrijven.
  • Aanstrijken met een strijkstok: bij deze techniek wordt een strijkstok op de rand gehanteerd.
 


Wilt U veel meer weten over de klankschaal ga dan naar de volgende links:

Wikipedia, o.a. met geluidsfragmenten